Публикувано на: чт, Дек. 21st, 2017

Около Националния стадион паркирането е безплатно за неопределено време

Столичният общински съвет не прие да отдаде пространството около националния стадион „Васил Левски“ за безвъзмездно ползване на Министерството на младежта спорта и поради тези обстоятелства там ще продължи безплатното паркиране на автомобили за неопределено време.

Причината предложението да не се приеме са сериозните критики на съветниците от БСП и Реформаторския блок, според които Столичната община ще подари терена с площ около 4 декара на министерството, вместо да го преотдаде на дружеството си „Национална спортна база“. Съветниците се усъмниха, че дружеството ще го превърне в платен паркинг.

Столичната община има данни, че всеки ден безплатно паркират около 1000 автомобила. В доклада е посочено и становището от главният архитект на София Здравко Здравков, а Милка Христова отбеляза, че в документа се „говори само и единствено за паркиране, а не за сигурност“.

Марта Георгиева от Реформаторски блок, ДСБ подозира, че с доклада се цели бъдещето узаконяване на паркинг, който в момента е нерегламентиран. Тя смята, че се чака одобряването на подробния устройствен план за Борисовата градина, за който съветници от ГЕРБ вече обещаха, че няма да допуска никакви нови паркинги. Георгиева цитира и отговор до нея от кметът на София Йорданка Фандъкова, в който се казва, че „не съществува никаква възможност по време на проектирането в Борисовата градина да се обособяват паркинги“, но според нея с предложението се цели точно обратното.

Силвия Христова от ГЕРБ отговори, че ако подробният устройствен план не предвижда около стадиона да има паркинг, то той ще бъде премахнат. Нейната позиция е, че Столичният общински съвет ще одобри и договора с Министерството на спорта и в него ще се включи клауза за прекратяване.

 

Коментари

Автор

-