Публикувано на: ср, Дек. 20th, 2017

„Мтел“ е глобена от Комисията за конкуренция поради телевизионна услуга на „Близу“

На „Мобилтел“ ЕАД е наложена имуществена санкция от 87 277 лв. от Комисията за защита на конкуренцията. Сумата представлява 0.1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за 2016 г., което е санкционирано в качеството на правоприемник на „Близу медиа енд броудбенд“ ЕАД, придобито от мобилния оператор  през 2015 г.

Антимонополната комисия е извършила подробен анализ от  на действията на „Близу“, свързани с предлагане в края на 2012 г. на пакетна услуга (телевизия и интернет) заедно с бонус пакет „HD супер спорт“ и е установила, че услугата (пакет телевизия и интернет) се рекламира и предлага с бонус-пакет спортни програми „HD Super Sport“ (5 спортни и 2 други програми) с промоционални цени за срока на договора (12/18-месечен). Обаче по-малко от 6 месеца след предлагане на промоционалната услуга повечето спортни канали в бонус пакета „HD Супер Спорт“ са спрени, а потребителите не са информирани за което. През май 2013 г. „Близу“ започва да предлага нов пакет „HD селект“ със същите спортни програми, но срещу допълнително заплащане.

Така клиентите на „Близу“, които са привлечени от предложението да ползват пакета „HD супер спорт“ безплатно, трябва да платят допълнително, за да продължат да гледат същите спортни канали в пакета „HD селект“.

Според Комисията това противоречи на добросъвестната търговска практика и привличането на абонати, като уврежда интересите на конкурентите на „Близу“ и ощетява потребителите.

 

Коментари

Автор

-