Публикувано на: ср, Дек. 20th, 2017

Председателството: 4 млн.лв за килим от рози, сапунени балончета и тухли с послания

Над 4 милиона лева са отделени по културната програма на Българското председателство на ЕС за килими от рози, букви, скрити из София, атракции със  сапунени балончета, изложба, посветена на символиката на възрожденския стол, концерти с православна музика, дискове с църковни песнопения, имитации на тухли от антична Сердика с послания за ЕС, изложби, театрални постановки и други прояви.

Това са част от събитията в културната програма на Председателството, за която от близо 500 кандидатствали проекта са одобрени 55. Около 1,8 млн. лева от отделените 4 милиона лева ще отидат за плащане на одобрените проекти.

Камерен хор „Средец“ с проекта си „Музика от вековете“ за 32 000 лева ще изнесе 6 концерта с източноправославна музика в Троянският манастир, криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националният исторически музей в София и Националната галерия.

За 87 000 лв. пък ще бъдат направени 4 концерта и издадени 3000 диска с православната музика, събрана от старини ръкописи от различни манастири, архиви и фондохранилища, гласи друг спечелил проект.

Атракции с импровизирани грънчарски работилници по улиците и други занаятчии в София и Пловдив, наречени Стена на надеждата, организират авторите на трети проект. Хората сами ще пишат своите послания за обединена Европа върху пресни глинени тухли, които ще се влагат в градеж под формата на картата на Европа. Те ще бъдат изработени от същия материал, от който са и тухлите антична Сердика. В самите работилници ще има занаятчии в старинни облекла, които ще демонстрират уменията си.

Коментари

Автор

-