Публикувано на: чт, юни 11th, 2015

Циганите в Гърмен плашат с клане и пожари

„Българи, ще ви изколим и ще ви запалим къщите“, такава люта закана изрекли цигани от ромското гето „Кремиковци“ в разбунтувалата се община Гърмен.

По време на пика на протестите голяма част от циганите избягаха във временни лагери в планината. Сега започнали масово да се завръщат и махалата почти се напълнила като преди, информира България Днес.

„Още има жандармерия, но каруците пак тръгнаха навсякъде. И пак ще започнат да крадат. Явно не ги е страх“, разказва пред „България Днес“ Иван Кунчев, фермер от село Марчево, където стана боят, при който стотици роми смазаха няколко българи. Именно пред чичото на Иван – Димитър Кунчев, ромите изрекли смъртните заплахи.

„Дядо Митко се прибирал към къщи, когато край него минала каруца с цигани. Развикали се, че ще колят българи и ще палят“, разказа фермерът.

Според Иван Кунчев част от хората в циганското гето искат животът да си продължи спокойно и отново отношенията с българите от Марчево да са добри. Доказателство за това е, че хлапетата, които нападнаха възрастния свещеник на селото Георги Каменаров на Черешова Задушница, са били зверски напердашени от своите, след като случката се разчула. Момчетата на по 10 и 12 години откраднаха и храна от храма. Тази случка остава сравнително изолирана, като се изключи, че служителка в местното Бюро по труда е била заплашвана със саморазправа от две циганки. Едната от мургавите жени закъсняла за подпис и затова загубила помощите.

Сега хората в Марчево очакват какво ще се случи в близките дни. Утре изтича ултиматумът, до края на който 42 незаконни къщи трябва да бъдат съборени доброволно. Ако това не се случи, ще трябва да влязат булдозерите на ДНСК.

В Гърмен се съмняват дали това ще се случи, или срокът ще бъде удължен отново. Докато чакат развоя на нещата, в селото продължават да излизат абсолютно всяка вечер на протест.

Коментари

Автор